Februari Göjemånad/snömånad

Bondepraktikan mm.

Till disernas ära hölls blot, marknad och ting

Årets andra månad har också namnen Snömånaden/Göjemånad. Namnen kommer förmodligen från Goe, Goa, Göja vilket troligen är samma sak som isländskans gói, som också kan skrivas gæ, vilket betyder ” tunn snö” eller ” spårsnö”. Med stor sannolikhet är myten en personifikation av en naturföreteelse.

Goe i den fornnordiska mytologin, var dotter till Torre och barnbarn till Snö/Snær den gamle. Snö/Snær var en jätte och representerade en form av äldre gudom vilken verkar personifiera snö och som är vagt beskriven i den fornnordiska mytologin. Torre var enligt mytologin kung av Gotland, Kvänland och Finland. Och att offra till honom skulle ge snö och gott skidföre.

Goe, som förknippades med disablotet, försvann spårlöst en dag varmed offertidpunkten för blotet kom att flyttas fram en månad. (Disablotet är en offerhögtid till disernas, kvinnliga gudomars, ära och firades/firas i Norden under vintern för att försäkra en god skörd under det kommande året.) Goe spårades och återfanns av sina bröder, Nor och Gor, bortrövad och bortgift med en kung i Hedemarken. Månaden har möjligen därefter fått namnet göjemånad.

Disablot firades/firas i slutet av februari eller i början av mars. I samband med blotet anordnades också en marknad och det hölls ting, disting. Anledningen till att hålla ett blot, marknad och ting samtidigt var att det samlades mycket människor till en plats, vilket hjälpte både kommers och samspel inom samhället. Disablot med ting och marknad hölls på många platser. Idag fortlever det med bland annat Distingsmarknaden på Vaksala torg i Uppsala i början av februari varje år.

Också Jokkmokk håller sin årliga och välbesökta marknad i början av snömånaden och har så gjort sen år 1606. Och liksom på andra platser i norden hölls också där ting i samband med marknaden.

Februari har 28 dagar (skottår 29 dagar). Dagarna är i genomsnitt 9 timmar och 49 minuter långa. Stjärntecknen är Vattumannen 20 januari – 18 februari & Fiskarna 19 februari – 20 mars.

Februari

Bondepraktikan 1/2 – 28/2 (29/2)

Den tisdag, som i Fastlagsveckan falla,
skall man betrakta som alla fromma änglars dag.

Densamma morgon skall man planta in,
och så frö i alla änglars namn,
så blir det alltid grönt och kommer till gagn

Under februari skall man hålla sig varm, på det man kan behålla sin sundhet. Man skall också  vakta sig för frosseri, äta sur mat med vin och ättika 

Om februari är mild, kan man vänta många frostnätter, när våren kommer. Starka nordanvindar bebåda Guds välsignelse i bondens lador. Klar och torr fastlag betyder gott spannmålsår. Om solen i fastlagen skiner tidigt upp, skall allt, som sås, växa frodigt. är myggen talrik i denna månad, skall nästkommande utrota dem. Ju stormigare vid kyndelmässan, desto vackrare år. Så länge lärkan sjunger före kyndelmässan, så länge tiger hon dock efter den. Om istapparna äro långa under fastlagsnatten, blir linet långt

Märkedagar under februari månad:

  • Kyndelsmässodagen (den 2/2). Snö denna dag bebådar snar sommar.
  • Ansgariusdagen (den 4/2). Om denna dag är regnfri blir det ett vackert år.
  • Doroteadagen (den 6/2). Vid Doroteatiden faller den mesta snön.
  • S:t Peters dag (den22/2). Storm på denna dag gör sjöarna rena.

Jordbruksarbete 🪵 🚜

Arbetet under denna månad är en fortsättning på förra månaden och utgörs huvudsakligen av utkörning av gödsel och dy till komposterna på åkerfälten.

Körning av dy till ladugården och stallet, märgel och körning av sand, framforsling av timmer och annat virke, vedhuggning och körning av ved, transport av spannmål och andra produkter, som skall säljas. Is tas upp och läggs i hög.

Ladugården och stallet 🐮🐴

Samma som januari och oktober.

Fjäderfäskötsel 🐥

Hönsen bör under denna månad få så mycket frisk luft som möjligt och vara i jämn rörelse, men aktas för snöslask, varför hönsgården alltid skall hållas väl skottad från snö.

Utfodringen denna månad är densamma som i januari, djuren bär hållas vid bra hull.

Hönsen äter ofta ägg i denna månad. Det enda verksamma medlet bland allt som provats mot detta är att genast slakta de höns som fått ovanan att äta sina ägg.

Kalkonerna sköts och utfodras som i januari, stor aktsamhet mot fukt och drag då kalkoner är mycket känsliga.

Ankorna börjar vanligen värpa denna månad, och för varje hona skall iordningställas ett bo i vilket hon kan värpa, i boet skall läggs ren frisk halm. Öppet vatten för parningen måste alltid finnas.

Värpningen sker på morgonen och djuren får under denna tid inte oroas. Helst skall man inte gå in i ankhuset före klockan tio på förmiddagen då värpningen i regel är slut. Därefter skall djuren släppas ut och huset rengöras och vädras. Störs ankorna under värpningen kan det lätt hända att de börjar värpa ute. De ägg som är avsedda för avel förvaras i liggande ställning, till detta bör man inte använda de första tio äggen.

Ankan värper från andra till sjunde året, i medeltal 120 ägg om året. Utfodringen är i denna månad densamma som i januari.

Gässens värpning börjar också i denna månad. De yngsta värper sämst, efter två års ålder blir värpningen i regel bättre. De fruktsammaste arterna som toulousergäss, värper i medeltal femtio ägg om året.

Rymligt öppet vatten måste finnas, och vägen dit bör beströs med halm om det är snö. Lägger sig gässen i snön för att värma fötterna blir de i regel liggande tills man bär in dem.

Skötseln är densamma som för ankor, och födan samma som föregående månad.

Biskötsel 🐝

Angående binas övervintring se under september, huvudregeln är som där framhålles att bina under vintern bör oroas så lite som möjligt.

Köksträdgården och drivbänk 🌱

I denna månad anlägger man drivbänkar, till vilka strö utbreds och genomarbetas ett par gånger tills det bildar en likformig massa med mörkbrun färg. Efter läggningen får bänken stå orörd två till tre dagar, varefter den utjämnas så att den får en svag sluttning på framsidan. Lådor sätts på och ett cirka tjugo centimeter tjockt lager jord läggs på.

Sådden skall ske då bänken är väl genomarbetad På den första bänken sår man vanligen rädisor, morötter, sallad, spenat, dill, persilja, krasse och blomkål.

Blomkålsplantorna omskolas sedan en gång och flyttas ut vid lämplig storlek på särskild bänk. I slutet av månaden sås kronärtskockor, selleri, purjolök och lök, och man anlägger bänk för turkiska bönor, ny sådd av rädisor, sallad, krasse och dill.

De första bänkarna läggs i allmänhet närmare en meter höga, men hos de senare minskas ströbädden.

Fruktträdgården🌳

De för januari omnämnda arbetena fortsätter och avslutas i den mån väderleken tillåter. Sätt och ympkvistar skäres i denna månad och förvaras som tidigare sagts.

Blomsterträdgården och park 🌷

Arbetet från januari fortsätter. Rötter från dahlia som planterats i krukor eller lådor, sätts in nu, helst i ett varmt rum eller i drivbänk med tio till femton graders värme. När skotten blir omkring nio centimeter höga planteras de som sticklingar var för sig i mindre krukor.

Av trädgårdsväxterna som övervintrats i varmt hus, kan man i slutet av månaden börja ta sticklingar. Lämpligast är att uppskjuta detta till mars.

Nyponstammar avsedda för törnrosförädling och som man i januari flyttat in i varmhus eller annat ljust rum, inympas så snart de börjar skjuta skott.

Ömtåliga växter täcks, där detta inte redan skett. Är marken belagd med snö, lägger man täckningen över snön.

Krukväxter i rum och växthus 🪴

I den mån solen stiger högre, dagsljuset blir starkare och dagen längre, ökas vattningen och temperatur. Frisk luft släpps in så mycket som möjligt, utan att växterna utsätts för kyla.

Växterna tvättas ofta från damm och ohyra. Förberedelse för växternas omplantering vidtas. Lämpliga jordarter införskaffas och man anskaffar lämpliga krukor och käppar.

Varmhusväxterna som redan börjat skjuta nya skott eller blad men ännu inte blommar kan man redan denna månad omplantera. Sticklingar av krukväxter tas av och sätts tillsammans i krukor eller i så kallade sticklingsfat, vilka placeras i ett i ett varmt bostadsrum stående terrarium eller i en måttligt varm drivbänk. Sticklingarna luftas endast obetydligt men skuggas väl för solen.

Drivning av lökväxter och av ört och trädartade växter fortsätter. Bland de växter som vanligen flyttas nära fönster i medelvarmt rum eller växthus efter att förra året planterats i krukor bör nämnas, primula, bellis, myosotis, luktvioler, phloxarter, lackvioler, lövkojor, cinerarior med flera.

I övrigt följs reglerna för januari.

Komposter anlägges även i denna månad och övriga förberedande arbete fortsätter.

Fisket 🦈

Laken den enda fisken som leker på vintern, avslutar senast i mitten av denna månad sin lek. Denna sker på ler och sandgrund på olika djup, dock verkar det som om laken föredrar de djupare grunden som finns i sund eller utanför åmynningar.

Lakstruten eller hängryssjan kommer nu till användning, och man skall inte vara rädd för att fånga så många som möjligt, eftersom laken är en av de fiskar som äter den största mängden rom.

Sedan laken upphört att leka, sprider den sig utmed stränder och grund och kan därefter fiskas med krok, till vilket nors är det bästa betet.

Norsen, fångas vid denna tid lättast på följande vis. I ett sund med måttlig ström hugger man upp ett antal hål i isen, så att endast ett tunt skal återstår, och i botten på hålet görs ett hål på några centimeter.

På kvällen går norsen upp genom hålet, och om man närmar sig vaken sakta med ett bloss, och harpunerar norsen med en käpp är den mycket lättfångad.

Gäddan fångas denna månad med not och även, om isen gått upp, med nät som man sätter utanför vasskanten. Det minst besvärliga sättet är med angel eller ståndkrok.

Till bete är mörten bäst, som bäst fångas i en så kallad agnmjärde, i vilken man använder gröt, kokad av kli och linfrö som bete. I brist på bete för ståndkroken kan man i nödfall använda strömming, det är viktigt att placera fisken i naturlig ställning.

I vakar, upphuggna nära vassar och grund kan även då gäddan är i tagen, använda slantfiske vilket kan bli både lönande och ett nöje.

Gösen fångas denna tid bäst med bra djupa nät, som sätts ut från land. Gösen uppehåller sig denna tid i stora men inte allt för djupa fjärdar.

Braxen håller sig denna tid gärna samlad på vissa ställen i stora stim och fångas bäst med not. Fångsten blir ofta säkrare, om man mäskar i notsumpen.

Hugg upp vakar.

Fiskredskap för vårens fiske skall iordningställas.

Lekriset tas upp och så snart isen börjar släppa land, bär man sätta ut nya

Följande fisksorter är bäst nu, abborre, gädda, gös, vitling, kolja, lake, långa, piggvar, rödspotta, slätvar, torsk och tunga

Jakten 🏹

hela månaden. I övriga delar av landet till och med den fjortonde.

Fridlysning för fasan börjar den andre februari.

Jakt är tillåten hela månaden på knipa, svärta, alfågel samt dykänder förutom ejder. På ejder är jakt endast tillåten vid östersjökusten till och med Kristianstads län

(Notering: jaktregler ändras. Kontrollera därför dessa med rätt myndighet innan jakt påbörjas!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *